PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

A bőr daganatos elváltozásai

1. Melanoma malignum

Melanoma malignum

A Melanoma malignum egy, a bőr pigment termelő sejtjeiből, leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat. A festékanyag egyes területeken nagyobb mennyiségben van jelen: ezek az anyajegyek. Veszélyessége abban áll, hogy a tumorsejtek a nyirok- és vérereken keresztül nagyon hamar szóródnak, vagyis áttéteket képeznek. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. A felszínét borító hám elvékonyodott hámmal fedett, amely sérülékeny, hosszabb fennállás után vérzékennyé válik. A melanoma elhelyezkedése is eltérő. Míg férfiakon inkább a törzsön, nőknél inkább a végtagokon látjuk. Az anyajegyek száma is befolyásolja, hogy lesz-e valakinek melanomája.

Melanoma malignum

A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a barna bőr divatja, a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is.
Azoknak a betegeknek, akiknek nagyszámú ill. szabálytalan anyajegyei vannak, lényegesen nagyobb az esélyük, hogy életük során melanomában betegszenek meg, mint az átlagos mennyiségű, vagy éppen szabályos anyajegyekkel bíró embereknek. Alapvetően a világosabb bőrtípusú személyek veszélyeztetettebbek, esetükben a sötétebb bőrtípusúakénál hatszor gyakoribb a betegség. A napégés, különösen a gyermekkorban elszenvedett napégés különösen növeli a felnőttkorban kialakuló melanoma esélyét.

Tünetek és panaszok

A legelső intő jelek közé soroljuk az anyajegy megnagyobbodását, színének megváltozását, esetleges előemelkedését, vagy éppen aszimmetrikussá válását. Nagyon fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a viszketés, vagy éppen fájdalom nem tartozik a gyanújelek közé, vagyis megfordítva: attól, hogy egy változóban levő anyajegy nem okoz a betegnek semmilyen panaszt, már lehet akár daganatos is. Az alábbi, ún. ABCD szabály alapján, nagy vonalakban viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük azonban anyajegyeinket.

A – Asymmetry (aszimmetria): nem kerek vagy ovális
B – Border (határ): szabálytalan vagy nem éles
C – Colour (szín): nem egyenletes szín
D – Diameter (átmérő): 5 mm-nél nagyobb

Következmények és komplikációk

Melanoma malignum

Korai diagnózis esetén a gyógyulás esélye jó; a vékonyabb elváltozások esetén ez körülbelül 95%-ot jelent. Nem hangsúlyozható ezért eléggé a korai felismerés és kezelés jelentősége. Ezért, főként a különösen veszélyeztetett emberek esetén (világos bőr, melanoma korábbi előfordulása vérrokonok között) még fontosabb a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Mindenkinél javasolt azonban az anyajegyek évenkénti szűrése.

Kezelés

Amennyiben az elváltozás tünetei rosszindulatú jeleket mutatnak, akkor az anyajegyet teljes egészében el kell távolítani. A bőrrák helyi kezelésére kenőcsöket nem szabad használni, mert a gyógyult hám alatt daganatterjedést okozhatnak. Tilos mindenféle házi szerrel, szemölcsirtóval való ecsetelés, maratás! Az egyedüli megoldás és a további következmények megelőzésének módja a korrekt, biztonsági udvarral történő sebészeti eltávolítás, amit természetesen szövettani feldolgozás követ. Csak ennek birtokában lehet a további kezelésről és az ellenőrzések gyakoriságáról dönteni.

Melanoma malignum

A melanoma súlyosságának megítélésében szerepet játszik a szövettani metszetben mért daganat vastagsága, és az, hogy a rosszindulatú sejtek a bőr mely rétegét érintik. Szükség esetén a környéki nyirokcsomók eltávolítására is sor kerülhet. Amennyiben a rákos sejtek csak a hám legfelső rétegében találhatók, még nem adtak áttétet, a prognózis jó, a gyógyulási arány csaknem száz százalékos. Amennyiben a rákos sejtek a mélyebb rétegekben is megjelentek, illetve esetleg már a környező nyirokcsomókba, vagy a távolabbi szervekbe is áttétet adtak, immunrendszert erősítő injekciós, ill. citosztatikus kezelésre is szükség lehet. Ha a melanomát későn fedezik fel, az esetek nagy százalékában halálhoz vezet.

2. A nem melanoma típusú rossz- és jóindulatú bőrdaganatok

Basalioma:

Basalioma

Ez a leggyakrabban előforduló bőrdaganat. Főleg a fokozott UV-sugárzás, az évek-évtizedek alatt elszenvedett napfénykárosodás, fehér bőrtípus, genetikai tényezők, kemikáliák hajlamosítanak rá. Ma már bizonyított tény, hogy a basaliomák kialakulásának legfontosabb oka az UV sugárzás, azaz a napfény. Jellemzően a napnak kitett bőrterületeken (arc, törzs, kézhát) fordul elő. Tenyéren, talpon vagy nyálkahártyákon sosem jelenik meg. Helyileg agresszíven terjedhet, nagyméretűre nőhet, vérzés, váladékozás előfordulhat, helyileg roncsoló fekély alakulhat ki, mely befolyásolhatatlanná válik, akár a csontokat, porcos szöveteket is elpusztíthatja, eltávolítás után ismételten kiújulhat, de rendkívül ritkán ad áttétet. Így nem egyértelműen sorolható a rosszindulatú daganatok közé. Leggyakoribb megjelenési forma a felületes típus, mely gyakran hosszasan fennálló halvány vörös, jelentéktelen foltként észlelhető, szélén gyöngyházfényű szegély övezi. A másik típusos forma solid vagy simplex típus, mely vörös, fénylő, gyöngyházfényű, felszínén tágult ereket tartalmazó tumor. Ezen kívül ritkán észlelhetjük nem gyógyuló sebként, fekélyként vagy tömött, beszűrt, jellegtelen bőrszínű lapos képletként. Pigmentált formája is létezik. Kezelése elsősorban sebészi kimetszés. Legfontosabb szempont, hogy a daganatot teljes egészében, megfelelő biztonsági zónával távolítsuk el, hogy a tumor kiújulását, a recidívát lehetőleg megelőzzük. Ezért egyértelműen a sebészi kimetszés a választandó kezelési forma. Az eltávolítás során a kozmetikai szempontok még arcon elhelyezkedő tumorok esetében is csak másodlagosak. Minden beavatkozásnál szövettani vizsgálat szükséges.

Spinalioma:

Spinalioma

A bőrrákok második leggyakoribb típusa az orsósejtes vagy spinocelluláris carcinoma, más néven spinalioma, mely a bőr felső rétegében elhelyezkedő, úgynevezett tüskéssejtekből kiinduló daganat. Gyorsan növekszik, az esetek 1 %-ában ad áttétet: elsősorban nyirokutakon át a nyirokcsomókba és ritkán véráram útján tüdőáttétet is adhat, a beteg halálát okozva. Provokálhatja a napfény UV sugárzása, genetikai tényezők, kémiai anyagok (mint pl. kátrány, arzénszármazékok), vírusfertőzés, és speciális gyulladásos állapotok. Szintén a fénynek kitett bőrterületeken jelentkezik, leggyakrabban az arcon, kézhátakon, nyakon, lábszárak bőrén alakul ki, de a nyálkahártyán is megjelenhet. Elsősorban 50 éves kor felett jelentkezik, de a szoláriumok elterjedésével, azt rendszeresen használóknál már jóval fiatalabb korban is előfordulhat. Kialakulására utaló jel a bőrön újonnan megjelenő, fokozott szarusodással kísért, szürkés-vöröses, hámló, vérzékeny, váladékozó képlet, mely esetenként nem gyógyuló sebre emlékeztet. Gyakran alakul ki krónikus bőrgyulladás területében vagy hegben. A két – három hétnél hosszabb ideje fennálló, nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni! Kezelése elsősorban sebészi kimetszés. A korán felismert és szakszerűen ellátott spinalioma gyógyítható. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Megelőzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól, és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerű fényvédőket!

Emellett találkozhatunk még:

Verruca seborrhoica:

Verruca seborrhoica

időskori szemölcs, nem vírusos eredetű jóindulatú bőrdaganat. Nagyon gyakori, főként idősebbeken fordul elő, de terhesség alatt is megjelenhetnek. Lehet sárgásbarnaszínű, sötétbarna vagy egészen fekete, szemölcsös, érdes felszínű, laposan kiemelkedő képlet. Szokatlan megjelenése melanomát is utánozhat!

Dermatofibroma, histiocytoma:

gyakori jóindulatú tömött tapintatú barnás csomó, mely főleg nőkön és érzékeny bőrű férfiakon fordul elő, leggyakrabban a végtagokon. Általában rovarcsípés, sérülés vagy esetleg szőrtüszőgyulladás provokálja kialakulását.

Aktinikus keratosis, keratosis solaris:

főleg 50 év felettieken, világos bőrű egyéneken a napfénynek kitett területeken- elsősorban az arcon, fülkagylókon, alkarokon, kézfejeken – fordul elő, vörösesbarna vagy halványvörös, érdes felszínű, egyenetlenül hámló folt. Napsugárzás, röntgensugárzás, kémiai anyagok hatására kialakult kórosan fokozott elszarusodás. Rákmegelőző állapot! Kezeletlenül rosszindulatúvá válik, spinalioma alakulhat ki belőle!