PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

egeszseg-logo

Amit tudni érdemes

Egy neurológiai vizsgálat során az első feladat a panaszok pontos tisztázása, a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele. Ezt követően kerül sor az úgynevezett fizikális neurológiai alapvizsgálatra. Ennek során a szakorvos felméri a páciens idegrendszeri funkcióit, megállapítja az érzékelés, az izomerő, a mozgáskoordináció, a széklet- és vizeletürítés, a szexuális élet, a gondolkodás esetleges zavarait. A testi vizsgálathoz mindössze néhány egyszerű segédeszközt (például reflexkalapácsot, hangvillát, szemtükröt, vattadarabkát, stb.) használ. A gondolkodás vagy a hangulat rendellenességeinek feltérképezése a mindennapi viselkedés zavaraira, a problémamegoldó képesség hiányosságaira utaló élethelyzetek elemzésével lehetséges. Egy alapos neurológiai vizsgálat akár 1 óráig is eltarthat. A probléma jellegétől függően komplex, műszeres kivizsgálás is szükségessé válhat.

Hogyan készüljön a páciens?

Az orvos akkor lát tisztán, ha megtudja a betegtől az aktuális helyzet szempontjából fontos információkat. Ez részben kikérdezéssel, részben a megelőző orvosi vizsgálatok eredményeinek áttekintésével történik. A kezelőorvos számára egy korábbi panasz, vagy kóros lelet is árulkodó lehet. Fontos, hogy a beteg a saját szavaival, részletesen fogalmazza meg, milyen probléma megoldásában kér segítséget pl. jobbra irányuló, forgó szédülés, kettős látás, a bal boka irányába sugárzó, fokozódó fájdalom, kézügyetlenség, vizelet visszatartási zavar, ismétlődő eszméletvesztés, stb.

Fontos tartjuk ismételten kihangsúlyozni, hogy a leghatékonyabb neurológiai kezelés mindig a súlyos betegségek kialakulásának megelőzése a fokozott kockázat felismerése, a gyanús eltérések kivizsgálása, és szükség esetén az életmód ésszerű átalakítása révén. Ehhez is szívesen nyújtunk segítséget a neurológiai szakrendelésen.

egeszseg-logo

Mikor ajánljuk?

Az emberi test működését a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő), valamint a környéki idegrendszer (az egész testünket behálózó, érző, mozgató és vegetatív idegpályák összessége) ellenőrzi és irányítja. Az idegrendszer működésében bekövetkező zavarok kivizsgálása és kezelése a neurológus feladata.

Az idegrendszer betegségei jellegzetes testi vagy lelki panaszokat okozhatnak. A neurológus szakorvost célszerű felkeresni a következő tünetek jelentkezése esetén: különböző fájdalmak (pl. fejfájás, a végtagokba sugárzó gerincpanaszok), szédülés, egyensúlyzavar, izomgyengeség, járásbizonytalanság, kézügyetlenség, eszméletvesztés, zsibbadás, érzéscsökkenés, remegés. A gondolkodás és a beszéd bizonyos zavarai is erre a szakterületre tartoznak. Nagyon gyakran az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, feledékenység, olykor a hangulat zavarai (pl. tartós nyomottság, szorongásos tünetek) hátterében is szervi idegrendszeri működészavar igazolódik.

A leggyakoribb neurológiai betegségek a következők:

  • stroke (az agy vérellátásának zavara),
  • epilepszia,
  • Parkinson-kór,
  • Sclerosis multiplex,
  • daganatok, gyulladásos folyamatok, neuropátiák,
  • a csigolyák közötti porckorongok rendellenességei, stb.

Ki kell hangsúlyozni, hogy ezek a betegségek korai fázisukban lényegesen hatékonyabban kezelhetők, sőt kialakulásuk sok esetben meg is előzhető.

egeszseg-logo

Munkatársaink

Ambulanciánkon a legjobb szakrovosok és szaktanácsadok állnak az Önök rendelkezésére.

egeszseg-logo

Áraink

Az egyes neurológiai vizsgálatok ára

SzolgáltatásÁr
Általános szakorvosi vizsgálat
(Tartalmazza az általános fizikai vizsgálatot, valamint a szakorvosi konzultáció díját)
A teljes vizsgálat és konzultáció körülbelül 45 percet vesz igénybe
34.000 Ft
...
Részletes árjegyzék
egeszseg-logo

Időpontok

Neurológiai vizsgálatok az alábbi időpontokban érhetőek el:

Szakorvosidopont
Dr. Jakab GáborSzerda 16:00 - 20:00

Foglaljon időpontot most egyszerűen on-line az alábbi gombra kattintva.

Online foglalás

Vagy foglaljon telefonon a 06-1-782-6774 vagy a 06-30-427-1744-es telefonszámokon.