Ambulanciák Prevenciós és Szűrő Központ

Telefonáljon most!

Allergia vagy intolerancia?

FONTOS ELKÜLÖNÍTENI AZ ÉTELALLERGIÁT AZ ÉTEL INTOLERANCIÁTÓL

NEM CSAK MEGNEVEZÉSÉBEN, DE A TÜNETEK KIALAKULÁSÁBAN, A KLINIKAI KÓRKÉP LEFOLYÁSÁBAN IS JELENTÕS KÜLÖNBSÉG VAN KÖZÖTTÜK.

ételALLERGIA

Az allergia jelentõsen veszélyesebb, mert akár az ember halálához is vezethet! Az ételallergia betegségben szenvedõk szervezete egy azonnali immunválasszal reagál az elfogyasztott allergénre, míg az étel-intoleranciában szenvedõk tüneteiért az emésztõrendszer a felelõs.

Az ételallergia tünetei
  • bõrviszketés, ekcéma, urticaria(csalánkiütés), dermatitis
  • hasmenés, hányás, súlymegállás, súlycsökkenés
  • székrekedés, reflux
  • nehézlégzés, rekedtség, köhögés
  • nyálkahártya duzzanat, légszomj, fulladás
  • viselkedészavar, fejfájás, migrén
  • anafilaxiás sokk
  • akut lefolyású azonnal jelentkeznek a tünetek
  • kis mennyiség elfogyasztása után is kiváltódik
  • speciális antitest Immunglobulin E termelés indul meg

Az étel allergia Európa lakosságának 2-5%-t érinti, minden korosztályban kialakulhat csecsemőkortól egészen a felnőtt korig.

ételINTOLERANCIA

Az intolerancia egy olyan folyamat, ami bizonyos étel elfogyasztása után kellemetlen tünetekkel jár, de ebben az immunrendszer nem vesz részt. Ennek felismerése olykor nem is könnyû, hiszen általános tünetek jellemzik. Ha felmerül a gyanú, akkor megfelelõ laboratóriumi vizsgálatokkal könnyû kimutatni és elkülöníteni, ezáltal a tünetek kialakulása elkerülhetõ.

Az ételintolerancia tünetei
  • bõrviszketés, ekcéma, urticaria(csalánkiütés), dermatitis
  • pattanásos bõr, akné
  • csecsemõ, kisgyerek hasfájás
  • nehézlégzés, rekedtség, köhögés
  • has feszülés, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, erõs bélgáz képzõdés
  • krónikus köhögés, otitis, sinusitis, asztma
  • izületi – izom fájdalmak
  • fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, migrén álmatlanság
  • krónikus lefolyású fél-48 órán belül alakulnak ki a tünetek
  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • Immunglobulin G termelés indul

Európai lakosságának 15-30 %-át érinti.

BŐRTÜNETEK ALAPJÁN MIÉRT SZÜKSÉGES A VIZSGÁLATOK ELVÉGZÉSE?

EZ IS UTALHAT ALLERGIÁRA VAGY INTOLERANCIÁRA

Aknés bőrgyulladás

A világon rengeteg ember szenved az arcbõrön, illetve a testfelület több részén megjelenõ aknéktól, hétköznapi nyelven pattanásoktól.

Bizonyos baktériumok (pl. corynebaktériumok) hatására a faggyúban az átlagnál sokkal több mennyiségû zsírsav halmozódik fel, amely a faggyúmirigyek falának megrepedésével a bõr irharétegébe kerül, ez okozza a gyulladást. Aknéknak nevezzük a faggyúmirigyek gennyes gyulladását.

A pattanások kialakulását számos külsõ és belsõ tényezõ okozhatja. A túl fûszeres, zsíros ételek fogyasztása, szennyezett, füstös helyen töltött hosszú idõ, számos gyógyszer, a vegyszerek, gyomorproblémák, keringési zavarok, vitaminhiány mind-mind szerepet játszhat a pattanások megjelenésében.

Mit tehetünk?

  • Friss élelmiszereket részesítsük elõnyben a feldolgozott, tartósított ételekkel szemben,
  • A primõr zöldség, gyümölcs nagy mennyiségben tartalmazhat rovarirtó szereket, nitrátot, ezért inkább idényben fogyasszuk, és részesítsük elõnyben a hazai termesztésû zöldségeket, gyümölcsöket, szervezetünk ezeket ismeri, tolerálja elsõdlegesen.

Ekcéma

Az ekcéma ismeretlen eredetû, családi öröklõdést is mutató betegség. Az ekcémások közel 40%-ában ételallergiás vagy ételintoleranciás tünetek is kialakulnak, gyanú esetén ennek kivizsgálása is szükséges.

Sok ételféleség is kiváltó oka lehet az ekcéma kialakulásának.

Leggyakrabban:

  • tehéntej
  • tojás,
  • hal,
  • dió,
  • mogyoró,
  • paradicsom
  • citrusfélék.

Ekcémás tünetek esetén ezért ajánlott ételallergia-vizsgálatot elvégeznünk, hogy ennek lehetőségét kizárjuk.

A KÉT LEGISMERTEBB ÉS LEGELTERJEDTEBB INTOLERANCIA

A LAKOSSÁG KÖZEL 30%-ÁT ÉRINTI VALAMELYIK

Laktóz intolerancia

Amennyiben a bélben nincsen, vagy csak részben van tejcukorbontó enzim van, akkor tejcukor érzékenységrõl beszélünk. Ebben az esetben a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe és ott a vastagbél baktériumai bontják el, miközben tüneteket okozó gázok szabadulnak fel. Ezek a gázok a szén-dioxid, hidrogén és metán.

A laktózbontó (laktáz) enzim hiányát már tudjuk pótolni, de ahhoz bizonyosnak kell lennünk, hogy a tünetek hátterében ez áll.

Tünetei:

  • a puffadás,
  • hasmenés,
  • bûzös széklet.

Itt is fontos az egyéni tolerancia figyelembevétele. Hiszen vannak olyan betegek, aki bizonyos mennyiségû tejet el tudnak fogyasztani, szemben azokkal akiknek teljes tejcukormentes diétát kell tartani.

Táplálékaverzióról beszélünk, ha a táplálék elutasításának pszichés oka van.

Cöliákia vagy lisztérzékenység

A coeliakia (lisztérzékenység) genetikailag meghatározott, permanensen fennálló intestinalis gliadinintolerancia, a vékonybélnyálkahártya károsodása, melynek következtében felszívódási zavar alakul ki. A Gluténmentes diéta tartásával a tünetek teljesen megszûnnek, a gyerekeknél a fejlõdés megindul. Hosszabb diétával a nyálkahártya “regenerálódik” de a glutént egy életen át kerülni kell, mert a tünetek újból kialakulnak, amint a beteg visszatér a glutén fogyasztásához.

Tünetei:

  • a hasmenés
  • a pókhas
  • a fejlõdésben való visszamaradás
  • az étvágytalanság
  • hányás
  • vérszegénység.
  • vashiány