PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

Amit az ultrahang vizsgálatról tudni kell

Hogyan menjünk hasi ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahangos vizsgálat tipikusan az a diagnosztikai módszer, aminek az eredménye eléggé múlhat a berendezés korszerűségén, és a vizsgáló orvos “szemén”, azaz gyakorlottságán. De mi magunk is tehetünk azért, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk kézhez.

1. Puffadás megelőzése

Ha nagyon sok gáz van a belekben, az rontja a látási viszonyokat. Ezt megelőzhetjük egyrészt azzal, hogy nem eszünk a vizsgálat előtti napon puffasztó ételt, másrészt vény nélkül kaphatók olyan gyógyszerek, amelyek rövid ideig tartó szedésével a vizsgálat előtti nap vagy aznap reggel légteleníthetjük a rendszert.

2. Telt hólyag

hasi ultrahang elvégzésekor illik letekinteni a kismedencébe is. A kismedencei látási viszonyok azonban nagyban függenek a húgyhólyag teltségétől, férfiakban és nőkben egyaránt. A vizsgálat előtt két órával menjünk el wc-re, és onnantól számítva 4-6 dl folyadékot fogyasszunk el. (Ne szénsavasat, mert dugába döntjük az első pontot.)

3. Éhgyomor

A hasi ultrahang vizsgálaton üres gyomorral kell megjelenni (előtte 6 órával már ne egyen a beteg). Erre azért van szükség, mert az epehólyag étkezés után összehúzódik, és megbújhat a fala mentén apró kő vagy polip, ami így észrevehetetlen lesz. A rendszeresen szedendő gyógyszereket a vizsgálat előtt egy kevés vízzel be szabad venni. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vizsgálatot délután vagy az esti órákban végzik el. Ilyen esetekben külön meg kell kérdezni, hogy mikor szabad utoljára enni vagy inni és – ha szükséges – a gyógyszereket bevenni.

A vizsgálat menete, egyes vizsgálat típusok

A vizsgálathoz a betegnek a vizsgálandó testrészt ruháitól szabaddá kell tennie. Bőrét az ultrahang terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgáló orvos a berendezés által mutatott képet kimerevíteni, kinyomtatja, a látottakat lemérheti vagy akár videóra is rögzítheti.

  • Kismedencei ultrahang: a húgyhólyag, nőknél a méh és petefészek, férfiaknál a prosztata vizsgálata, valamint e szervek környezetében lévő gyulladásos, daganatos elváltozások kimutatása. Alhasi fájdalmak, vizeletürítési problémák, véres vizelet hátterében gyakran a kismedencei szervek megbetegedése áll.
  • Hasi ultrahang: a máj, epe, epeutak, hasnyálmirigy, vesék és lép alakja, szerkezete tisztázható. Felvilágosítást ad a hasi nagyerek, a gyomor- és bélfalak állapotáról. A hasban előforduló egyéb esetleges kóros folyamatok (kóros folyadékgyülemek, daganatok, nyirokcsomók) ábrázolhatóak. Hasi fájdalmak, derékfájdalom, egyéb hasi panasz (puffadás, teltségérzet, emésztési és székelési problémák) fennállása esetén első vizsgálatként ajánlott.
  • Nyaki lágyrész: alapvetően a pajzsmirigy, nyálmirigyek állapotának tisztázása mellett felvilágosítást ad a nyaki nagyerek állapotáról. Kimutathatóak a kóros nyirokcsomók, nyelvgyök körüli, szájfenék alatti, garatkörüli kóros elváltozások. A nyaki régióban megjelenő kóros duzzanat, csomó fájdalommal vagy anélkül, szorító érzés a torok tájékán, rekedtség és esetleg nyelési zavar utalhat az itt található szervek kóros folyamataira.
  • Duplex, doppleres érvizsgálatok: az erek tágassága, faluk állapota, lefutása mellett, színes és pulzus dopplerrel vizsgálható bennük a keringés iránya, mérhető a keringés sebessége. A kóros tágulatok és szűkületek, thrombusok, az erek részleges vagy teljes elzáródása kimutatható, mérhető. Érvizsgálataink elsősorban a nyaki (carotis), és végtagi erek állapotának tisztázására vonatkoznak. Az érelmeszesedés korai stádiumban való felismerése a súlyos szövődmények megelőzése érdekében rendkívüli fontossággal bír. A már kialakult érbetegségekben az ultrahang a terápia megválasztásához feltétlenül szükséges.
  • Nyirokcsomó régiók: a nyaki, hónalji és ágyéki tájék nyirokcsomóinak gyulladásos vagy daganatos eredetű megnagyobbodásának kimutatására. Ha bármely testtájékon, vagy a felsorolt régiókban fájdalmas vagy fájdalommentes csomó ill. duzzanat jelenik meg, tisztázható, hogy az elváltozás nyirokcsomó vagy egyéb eltérés. Fontos tudni, hogy sok daganat első észlelhető tünete kóros nyirokcsomó megjelenése.
  • Izületek: Duzzadt, fájdalmas izületek kórokának tisztázására sok esetben alkalmasabb az ultrahang, mint a röntgen. Az úgynevezett lágyrészek (izületi tok, inak, szalagok, környező izmok) jól ábrázolhatóak, míg röntgenfelvételen nem láthatóak. Az izületi felszíneket borító porcokról és az izületeket alkotó csontok felszínéről is kapunk információt. Sérüléses vagy gyulladásos eredetű izületen belüli vagy akörüli kóros folyadékgyülemek is kimutathatóak. Tisztázatlan eredetű izületi fájdalom, csonttöréssel nem járó sérülés után az ultrahang vizsgálat rendkívül hasznos lehet a pontos diagnózis meghatározásához.
  • Emlők: tapintható emlőelváltozások esetén kimagasló jelentősége van az ultrahang vizsgálatnak. Eldönthető, hogy az adott elváltozás szerkezetileg milyen jellegű, folyadéktartalmú (cysta), avagy tömöttebb szerkezetű, mekkora, pontosan hol helyezkedik el, milyenek a kontúrjai. Ezek ismeretében nagy valószínűséggel megítélhető, hogy rossz- vagy jóindulatú elváltozásról van-e szó. Az esetek egy részében az ultrahang kiválthatja a mammográfiát, más esetekben azzal kiegészítve teljes értékű. Harminchat éves kor alatti hölgyek esetében szűrővizsgálatként is alkalmazható. Jóindulatú cysták kontrollálása is ultrahanggal történhet.