PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

Befagyott váll szindróma

Vállmerevség, vagy befagyott váll akkor jön létre, ha a vállízület gyulladása miatt fájdalom és mozgáskorlátozottság alakul ki a váll és környéke területén.

Okok, előfordulás, kockázatok

A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik. Általában nincs különösen azonosítható ok, egyes tényezők növelik a kockázatot, pl.:

  • Nyakcsigolya-probléma, nyaki gerinc betegsége
  • Cukorbetegség
  • Vállsérülés
  • Műtét a vállöv területén
  • Nyitott szívműtét
  • Pajzsmirigy-problémák

Jellemző tünetek

  • A váll mozgáskorlátozottsága
  • Fájdalom
  • Merevség

Diagnosztika

Az orvos kikérdezi a tüneteket, és megvizsgálja a váll területét. Már attól felállítható a diagnózis, hogy a beteg képtelen karját, vállát megforgatni. Egy képalkotó vizsgálati felvétel megerősíti a diagnózist, pl rtg, vagy MRI-kép. Itt láthatóvá válik, hogy áll-e fenn ízületi gyulladás, artritisz. A befagyott váll szindrómának nincsen elkülöníthető képalkotó diagnosztikus jele.

A befagyott váll kezelése

A fájdalom NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) szerekkel, és szteroid tartalmú injekciókkal kezelhető. A szteroid injekció és a fizikoterápia csökkenti az ízület kötöttségét, javítja a beszűkült mozgást. Néhány hét után már várható javulás, de probléma teljes egészében kb. 6-9 hónap után múlik el. A napi rendszeres fizikoterápia, gyógytorna végzése is fontos.

Kezeletlenül a befagyott váll-szindróma igen soká jön csak helyre, akár 2 év elteltével, és bizonyos mozgáskorlátozottság visszamaradása mellett.

Egyes kockázatok, mint pl. a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-problémák egyébként is kezelendőek.

Műtét csak akkor javasolt, ha a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés nem volt eredményes. A műtét artroszkóppal történik, érzéstelenítés mellett. A műtét a gyulladás miatt létrejövő heges szöveti részek eltávolításával újra lehetővé teszi mozgást. A műtét utáni fájdalomcsillapítás fontos, így a beteg részt tud venni a fizikoterápiában, gyógytornán.

Megelőzés

Gyanú esetén mielőbb keressük meg kezelőorvosunkat. Ha a befagyott váll-szindróma kezelése kellően korán megkezdődik, jobbak a gyógyulás, javulás esélyei. A társbetegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség) megfelelő kezelése is javítja az esélyeket.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, PubMed