PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

Lökéshullám terápia

 10-ből 8 embernek megszünteti fájdalmát már a kezeléssorozat végére!

Az úgynevezett lökéshullám terápiát (ESWT=extracorporeal shockwave therapy) a vesekövek kezelésére fejlesztették ki, de bebizonyosodott, hogy a kezelés különböző mozgásszervi, izom vagy ízületi elváltozások esetében is hatékony.

Lökéshullám terápiával gyógyszerek, röntgen sugárzás, injeckciós beavatkozás NÉLKÜL eredményes gyógyulás várható az alábbi megbetegedésekben:

 • sarokfájdalom (sarokcsontkinövés, sarkantyú), talpfájdalom, Achilles fájdalom esetén: Ezek a tünetek többnyire összefüggenek egymással, és a talpi inak, izmok megerőltetéséből adódnak. A megerőltetést okozhatja a súlyfelesleg vagy az intenzív, esetleg bemelegítés vagy a futás utáni nyújtás nélkül végzett sportolás, esetleg az álló munka is.
 • Teniszkönyök, golfkönyök és vállfájdalom panaszára is eredményes gyógyulást nyújt Önnek a lökéshullám. Mindhárom adódhat a túlerőltetésből (pl. sport) vagy a helytelen eszközhasználatból pl. munkavégzés, számítógépezés során.
 • Egyes csípőtáji fájdalmak és sportsérülések, pl. izomhúzódás, izomszakadás és ugró térd problémájának gyógyításában is kiváló eredménnyel alkalmazható.

 

A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉSEK GYAKORISÁGA, IDŐTARTAMA

Egyes frissen kialakult, nem súlyos sportsérülések kivételével egy-két kezelés általában nem elegendő. A kezeléseket heti egy alkalommal, általában 5 egymást követő héten a legideálisabb alkalmazni a megfelelő hatás elérése érdekében, de előfordulhat, hogy makacsabb, hetek-hónapok óta fennálló panaszok esetén ettől több kezelésre is szükség lehet egyéni különbségek alapján. Egy kezelés 5-10 percig tart.

FÁJDALMAS-E A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

Az 5-10 perces kezelések tolerálható kellemetlenséggel járnak. Ahhoz, hogy a fájdalmas, gyulladt szövetek reakciója megszűnjön, ezáltal a panaszok csökkenjenek, ezt az átmeneti kellemetlenséget érdemes vállalni. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy azokkal a panaszokkal kell a kezelés kapcsán számolni, amit a beteg akkor érez, amikor a fájdalmas ízületet terheli.

FONTOS! A kezelés megkezdése előtt a lökéshullám kezelésben járatos szakorvos vizsgálata szükséges a megfelelő indikáció megállapítása és orvosi konzultáció végett. Kezelést csak szakorvosi javaslat alapján végzünk.

A KEZELÉSEK MENETE

A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően pozícionáljuk. A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük. A kezelendő területre, ill esetleg a kezelő fejre gélt helyezünk, mely a gyógyító lökéshullám áthatolását a bőrön nagyban segíti. A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség, azaz a kezelés erőssége fokozatosan emelhető.

HOGYAN HAT A LÖKÉSHULLÁM?

A lökéshullámok gyorsan terjedő hanghullámok, amelyeket a kezelőfej segítségével jutattunk a testbe. Ez indítja be a beteg szervezetben az öngyógyító folyamatokat. A tüneti kezelés helyett a krónikus fájdalom valódi okának megszüntetését célozzuk meg. Az energiában gazdag akusztikus hullámok a kezelt területen vérbőséget okozva felpezsdítik vérkeringését, élénkítik az anyagcserét.

A lökéshullám-terápia pozitív hatásai:

 • vérkeringés fokozódás,
 • új erek képződése,
 • gyulladáscsökkentés,
 • anyagcsere serkentés,
 • izomlazítás,
 • öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben,
 • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás,
 • mozgékonyság fokozása,
 • kontrollált izomtónus normalizálása,
 • sejtstruktúra javítása,
 • szövetstabilitás javítása,
 • kötött izomzat lazítása,

A lökéshullám kezelés hatására a gyulladást okozó, hónapok, sőt évek alatt lerakódott anyagok a fájdalmas területről gyorsabban szállítódnak el a vérárammal. A radiális lökéshullámok a kezelt területet körülvevő izmokat is fellazítják, csökkentve az izomfeszülést, ezért mérséklődik a fájdalom is. A terápia a kezeléssel még nem ér véget: egyik legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelés utáni hetekben is fennmarad, a szervezet öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább.