PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

Nem járt még nőgyógyásznál?

Az orvos-beteg viszony különleges formája a szülész-nőgyógyász és a nőbeteg kapcsolata. Testünk intim területeivel, szexualitásunkkal összefüggő problémákról, betegségekről nem könnyű beszélni. Nagyon sok emberben ilyenkor erős a gátlásosság, szégyenérzet. Hajlamosabbak vagyunk várni, hátha a problémák maguktól megoldódnak. Sajnos ez a valóságban nem így van.

Mikor forduljon nőgyógyász szakorvoshoz?

Akár már tinédzser korban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb mértékű folyások, ciszták. Nincs ok az ijedtségre, ezek többsége igen egyszerűen kezelhető. A folyások többsége normális esetben is jelentkezik a nőknél, leginkább a menstruációt megelőzően, vagy azt követően. Amennyiben kellemetlenséget okoz ( pl. viszkető, égő érzés) érdemes minél hamarabb ellátogatni nőgyógyászhoz, aki gyógyszerrel vagy helyi kezeléssel (kúpok, irrigálás, krémek) hamar megszünteti a panaszokat.

Minden nőnek ajánlott részt vennie nőgyógyászati rákszűrésen a szexuális élet megkezdésekor, illetve azt követően évente. Ennél gyakrabban akkor ajánlott szűrésen részt venni, ha a korábbi nőgyógyászati rákszűrés eredménye kóros volt, korábban igazolt rákmegelőző állapot állt fenn, vagy a családban egyenes ági felmenők között előfordult nőgyógyászati rákos megbetegedés.

Nőgyógyászati problémákkal semmiképpen ne a háziorvoshoz forduljon, mindenképpen keressen fel szakembert!

Hogyan készüljön a nőgyógyászati vizsgálatra?

Nincs szükség különleges előkészületekre. Zuhanyozzon vagy fürödjön meg a vizsgálat előtt. Tisztálkodásra lehetőleg csak szappant és vizet használjon. A vizsgálat előtt nem tanácsos a hüvely bemenet környékét hintőporozni, bekrémezni vagy egyéb kozmetikumokkal „elfedni”, mert panaszok esetén ez megnehezíti a vizsgáló orvos számára a pontos kórismézést. Ne történjék hüvelyöblítés sem!

Kényelmes ruházatot és alsóneműt viseljen. A vizsgálathoz le kell majd vetkőzni, így olyan öltözéket célszerű választani, amit nem kell hosszasan gombolgatni, ami gyorsan le-és felvehető. Jobb külön alsó és felső részt viselni, mint egybeszabott szoros ruhát.

Vizsgálat előtt írja le azokat a kérdéseket, amelyeket meg szeretne beszélni a nőgyógyásszal és hozza magával ezt a listát (esetleg elfelejtheti, mit is akart kérdezni).

Amit az orvos leggyakrabban kérdez

Fontos megjegyezni az utolsó menstruáció első napját, ez ugyanis egyes gyógyszerek szedésénél, illetve laborvizsgálatnál is fontos lehet.

Gyakori kérdés, hogy a páciens él-e nemi életet. Ez nem vájkálás a magánéletben, csupán szükséges az esetleges fertőzések okának megállapításához.

Minden esetben meg kell említeni a rendszeresen szedett orvosságokat, így a nőgyógyász ennek megfelelően állapítja meg a kezelés módját.

Kérdés lehet továbbá, hogy a családban milyen betegségek fordultak elő.

Vizsgálat előtt gondolja át ezeket az adatokat, amennyiben van, hozza megával korábbi zárójelentéseit, menses naptárját.

Nőgyógyászati probléma esetén milyen kezelések várhatóak?

Szájon át szedhető gyógyszerek: önmagukban általában nem oldják meg a problémát, így helyi kezelés is szükséges lehet.

Helyi kezelések: általában fertőtlenítő vagy gombaellenes hüvelykúpokkal pusztítják el a kórokozókat, majd tejsavas kúppal visszaállítják a normál hüvelyflórát. A külső nemi szervek kezelése krémekkel történik.

Legtöbb esetben a partnert is kezelni kell, hiszen egyes betegségek (pl. vírusok, gombák) akár tünetmentesen is fertőzhetik a partnert.

Komolyabb problémák esetén kisebb-nagyobb műtéti beavatkozásokra lehet szükség.