PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

Sarkantyú

Hogyan alakul ki a sarokcsont sarkantyú?

Csontkinövések nyomás hatására a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont(ok) dörzsölik az izmo(ka)t. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következtében a környező szövetek begyulladhatnak.

A sarokcsont sarkantyú kialakulásának leggyakoribb okai:

  • Nem megfelelő lábbeli viselése
  • Túlsúly
  • Túlzott megterhelés, például állva végzett hosszan tartó vagy megerőltető tevékenységek miatt.

A sarkantyú diagnózisa

A sarkantyút csak a sarok fájdalma alapján nem lehet diagnosztizálni, ilyen tünetet ugyanis sok egyéb probléma is okozhat. Emiatt minden esetben szükség van röntgenre, 100 százalékosan csak az alapján lehet kimondani, hogy valakinek sarkantyúja van. A tünetek persze fennállhatnak úgy is, hogy az elváltozás a röntgenen még nem látszik, lévén az elváltozás még nem érte el azt a méretet, ami ehhez szükséges. Viszont a csonthártya irritációja már ekkor is okozhatja ugyanazt a panaszt, amit később a miatta kialakuló sarkantyú.

Sarokcsont sarkantyú és csonthártya gyulladás kezelése lökéshullámmal

A sarok sarkantyú kialakulásakor, illetve már korábban, a sarok csonthártya gyulladásakor forduljon orvoshoz. Minél hamarabb fordul lökéshullám specialistához annál hamarabb és könnyebben gyógyul meg. Fájdalma megszüntetésére a lökésterápia remekül használható.

A lökéshullám egy fizikai energia, mely akusztikus hullámok sorozatából épül fel. Ezek hanghatással járó, nagy energiájú lökések, melyet például mennydörgésnél is tapasztalhatunk. Felismerték, hogy ezek a lökéshullámok az emberi szövetben számos pozitív hatást idéznek elő a környező szövetek károsítása nélkül, valamint megadják a kezdő „lökést” a szervezet öngyógyító folyamatának elindításához is.

4-6 kezelés 80%-os eredményességgel megszünteti a csonthártya gyulladását, és 10-ből 8 beteg panaszmentes lesz már a kezeléssorozat végére.

Mikor nem végezhető a lökéshullám-terápia?

A lökéshullám-terápia nem végezhető véralvadási zavarok (pl. vérzékenység), véralvadásgátlók használata, thrombosis, daganatos betegségek, terhesség, idegkárosodás/ok, cukorbetegség, gennyes góc esetén, illetve akut gyulladásban, továbbá növekedésben levő gyermekeknél, valamint kortizon-kezelést követően 6 hétig. Tilos az alkalmazása levegővel kitöltött szervek például a mell- és a hasüreg felett, nagy idegek, erek, valamint a fej, a gerinc és a gerincvelő területén, továbbá daganatos régióban.