PrimaMedica - Bosnyák téri rendelő központ

Telefonáljon most!

A leggyakoribb fájdalmak

Térd, derák, váll

A 35 évnél idősebb magyarok felének megterhelő és fájdalmas a lépcsőzés vagy a kertészkedés. Egy friss felmérés szerint az ízületi fájdalmak között a legtöbben térdfájdalomra panaszkodnak, de sokaknak fáj a dereka és a válla is. A fájdalom leggyakoribb oka a porckopás.

A hétköznapi élet és a házimunka is lehet annyira megterhelő az ízületek számára, mint az élsport – derül ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának kutatásából. A 35 évnél idősebb magyar emberek számára leginkább a cipekedés (32%), a lépcsőjárás (30%) és a kerti munka (26%) jelent megterhelést.

A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A háztartásban dolgozók, elsősorban házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban (41%) számolnak be térdfájdalomról. Második helyen áll a derék, ill. gerinctáji fájdalom (26%), amely leginkább a fizikai munkát végzők körében jelentkezik: 34%-uk panaszkodik derékfájdalomra. Vállproblémát a városi emberek egyötöde tapasztal, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz (25%).

terdfajA 35 évnél idősebb magyar emberek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46%).

Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62%) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket. Pedig a szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.

(Forrás: HVG.hu)

Fáj? Beállt? Mozgásszervi panaszai vannak? Nézesse meg a legjobb ortopéd szakorvosok egyikével az Ambulanciák Szűrőközpontban!

Az Ortopédia Ambulanciánk a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival foglalkozik. A végtagok csontjainak és ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc csigolyáinak és a környező lágyrészeknek az elváltozásai tartoznak e szakterülethez. A mozgásszervi panaszokat ellátó ortopéd szakrendelésünkön diagnosztikus és szűrő tevékenységet folytatunk. A rendelés keretében gyermekkori szűrésekkel (csípő, gerinc, lúdtalp) valamint ezek kezelését végezzük, de ezen kívül felnőttkori mozgásszervi panaszok ellátásával és kezelésével is foglalkozunk. A rendelésen fizikális vizsgálat, gyógyszerrel ill. gyógyászati segédeszközzel való ellátás, tanácsadás történik.